
W sektorze hotelarsko - gastronomicznym bardzo ważną rolę odgrywa ubranie obsługi. Odzież dla gastronomii powinna być bezpieczna i wygodna ale także odporna na zabrudzenie i częste pranie. Nie bez znaczenia jest również prezencja i elegancja. Dlatego też odzież gastronomiczna jest również doskonałym nośnikiem dla zaprezentowania logo obiektu gastronomicznego lub hotelarskiego, loga sponsora a także tekstu lub hasła reklamowego.
Odzież bistro z nadrukiem czy haftem ?
Odzież kucharska i kelnerska może być przyozdobiona za pomocą dowolnej techniki druku lub haftu komputerowego. Ze względu na konieczność pracy w trudnych warunkach (wysoka temperatura, częsty kontakt z zabrudzeniami, żywnością itp) znakowanie powinno być dostosowane do rodzaju materiału i wykonywanego zawodu. Wybierz haft komputerowy lub sublimację, który będzie odporny na częste pranie w wysokiej temperaturze. Doskonałym przykładem zastosowania ubrań firmowych typu bistro mogą być restauracje, bary, puby, cukiernie, lodziarnie, kawiarnie oraz obiekty noclegowe.
Czym powinna się charakteryzować dobra odzież dla branży gastronomicznej ?
Ubrania z branży gastronomicznej najczęściej wykonane są z odpornych i niekurczliwych materiałów z przewagą poliestru oraz bawełny typu „poplin”, dzięki temu odzież nadaje się do prania przemysłowego w temperaturze nawet 95 stopni C. Odzież bistro powinna posiadać certyfikaty i standardy bezpieczeństwa np. WRAP, Oeko-Tex. Dużym ułatwieniem są także materiały typu Non Iron, które nie wymagają częstego prasowania i są łatwe w pielęgnacji.
FARTUCHY KELNERSKIE
I ZAPASKI
Niezbędne wyposażenie pracowników w lokalu gastronomicznym. Wiązane w pasie (zapaski) lub z szelkami wiązane na szyi (fartuchy) zyskały dużą popularność w pubach, barach, cukierniach, lodziarniach a także obiektach SPA & Wellness. Zapaski i fartuchy bistro stanowią idealne połączenie klasycznego wyglądu z praktycznym zastosowaniem w kuchni.
KOSZULE KELNERSKIE
I BARMAŃSKIE
Bardzo elegancki i stylowy ubiór w restauracjach hotelowych, barach i pubach. Koszule typu bistro są przede wszystkim wykonane z materiałów odpornych na zabrudzenia (np. z polibawełny popelinowej). Koszule powinny być łatwe w pielęgnacji, odporne na częste pranie i suszenie. Cechy szczególne: klasyczny i stylowy kołnierzyk, zaokrąglone mankiety, rękawy 3/4.
KOSZULKI POLO
DLA KELNERÓW
Wygodne i komfortowe koszulki polo wykonane z przewiewnych materiałów. Klasyczne polo z kołnierzykiem i kieszonka na piersi to element niezbędny na wyposażeniu kelnera, barmana czy pracownika kawiarni. Polo świetnie komponuję się zapaską kelnerska czy fartuchem. Koszulka Polo to doskonały wybór dla mniej formalnych obiektów gastronomicznych. Cechy szczególne: można je prać w wysokich temperaturach, odporne na zabrudzenia i łatwe w pielęgnacji.
KITLE (BLUZY) KUCHARSKIE
KURTKI SZEFA KUCHNI
Bogaty wybór marynarek i kurtek szefa kuchni dla kobiet lub mężczyzn. Kitle kucharskie z długim oraz krótkim rękawem. Kurtki posiadają różne opcje zapięcia, można dostosować długość do swoich potrzeb i preferencji. Doskonały wybór dla każdego szefa kuchni w małej i dużej gastronomii.
CZAPKI KUCHARSKIE
I INNE NAKRYCIA GŁOWY
Czapki kucharskie i „zandany” to praktyczne i stylowe nakrycie głowy w kuchni i środowisku gastronomicznym. Bardzo przydatne akcesorium, przydatne szczególnie tam gdzie kładzie się duży nacisk na higienę i sterylne warunki pracy.