














Odzież robocza do gastronomii
Ubrania robocze do gastronomii w powinny być bezpieczne, wygodne, eleganckie i chronić przed niekorzystną pogodą. Materiały i tkaniny do produkcji ubrań roboczych są odporne na zabrudzenia, można je prać w wysokich temperaturach oraz są odporne na zniszczenia i zagniecania. Odzież roboczą można przyozdobić za pomocą dowolnej techniki i metody znakowania tekstyliów (haft komputerowy, nadruk, naszywka). Uniformy firmowe z logo to wizytówka każdego lokalu gastronomicznego z branży Horeca. Identyfikacja wizualna na ubraniach roboczych w postaci logo firmowego, hasła reklamowego, logotypu sponsora czy personalizacja imienna pracowników, podniosą prestiż lokalu.
Rodzaje i kategorie odzieży roboczej
- zapaski kelnerskie, barmańskie / fartuchy biodrowe
- bluzy kucharskie / kurtki szefa kuchni
- koszule bistro
- koszulki robocze
- polary i kurtki robocze
- czapki kucharskie
- spodnie kucharskie
- odzież odblaskowa
Materiały i tkaniny
Wszechstronność użycia odzieży gastronomicznej wymaga zastosowania tekstyliów z najwyższej półki. Oprócz eleganckiego i nowoczesnego wyglądu liczy się także trwałość i odporność. Do produkcji ubrań typu bistro wykorzystuje się najnowocześniejsze tkaniny i materiały, odporne na gniecenie lub częste pranie. Do produkcji swoich koszul, marka Russel wykorzystuje bawełnę typu poplin (popelina), dzięki czemu koszula jest elegancka i wytrzymała a pracownik ma zapewniony komfort noszenia. Z kolei mieszanka polibawełny (policotton) gwarantuje utrzymanie kolorów nawet podczas prania w 50°C, dodatkowo odzież może być suszona w suszarce bębnowej.
Główne zalety ubrań roboczych
- możliwość prania w wysokiej temperaturze nawet do 95°C (pranie przemysłowe)
- odporność materiału na gniecenie, łatwość w pielęgnacji i prasowaniu
- stylowy i elegancki wygląd
- certyfikat WRAP, Oeko Tex
- multifunkcyjne kieszenie, np. na długopis czy notes
- materiał nadający się do zdobienia (haft, nadruk, naszywka)
